3D Yazıcılar ve Moda ( 3D Printers and Fashion)


IrisVanHerpen_3D_fashion

3D printed dresses by Iris Van Herpen

Eskiden beri giyim modellerine ve kataloglara bakarken hep aklımdan geçerdi; keşke bir sihirli değnek yada buton olsa ve bu butona basmakla beğendiğim giysiler hemen ortaya çıksa ve giyilebilse diye.. Hani dikerek yada almak için belli bir süre beklemek zorunda kalmadan.. Hatta bu düşünceyi biraz daha abartarak giysileri kullandıktan sonrada yerlerine geri dönselerde böylece gardropta birikmelerinden de kurtulsak diye düşünürdüm.. Modaya ve giyime meraklı ve her gün değişik şeyler giymek isteyen herkesin aklından geçiyordur sanırım böyle düşünceler.. 🙂

İşte yakın gelecekte buna çözüm olacak çare teknoloji sayesinde gerçekleşiyor gibi.. Hayaller böyle olunca imdada endüstriyel alanda bir çığır açan 3D yazıcılar yetişiyor.. Hataları neredeyse sıfırlayan ve kusursuz olarak istenilen sonucu hızlı bir şekilde almayı sağlayan bu teknolojiden “moda”nında uzak kalması beklenemezdi zaten..

I had a dream when looking at fashion magazines.. If I had a magic wand and I could wear these clothes now.. 🙂 With emerging technologies, 3D printers to make dreams come true in the near future.. Even 3D printers were being used in the fashion world.. Fashion designers performing various designs with 3D printers.. 

3D_dress_2

3D Printed Fabric

3D Printed Dress

3D Printed Dress

Moda dünyası oldukça fantastik düşüncelere sahip gelecek için.. Örneğin, bavulsuz bir seyahat ve gittiğimiz otel odasında istediğimiz kıyafeti printerdan çıkarmak gibi.. 3D yazıcılarda üretilen kıyafetler şu an için oldukça yüksek maliyetlere mal olduğundan bireysel kulanımının yaygınlaşması için daha zamana ihtiyacı var.. Üstelik bu giysilerin üretiminde kullanılan malzemelerin de sağlığa uygunluğu ve doğallığı gibi daha pek çok tartışmayı da beraberinde getiriyor..

Daha önemlisi ise günümüzde bin bir emekle gerçekleştirdiğimiz ve elişi dediğimiz ürünlerimiz örgülerimiz, dantellerimiz, yada diktiklerimiz gelecekte nasıl bir konuma yerleştirilecek, 3D yazıcılar onların yerini tutabilecek mi?.. Şimdi kullandığımız dikiş makinelerimiz, şiş ve tığ gibi aletlerimiz yerlerini bu 3D printerlara mı bırakacak acaba?.. Acaba ben dikiş makinemden ayrılmayı isteyecekmiyim?.. 🙂

Basically, these printers allow a variety of multi-textured materials to be used in a single design, creating a new sense of movement. “The incredible possibilities afforded by these new technologies,” MIT Media Lab professor Neri Oxman explained in a statement, “allowed us to reinterpret the tradition of couture as ‘tech-couture’ where delicate hand-made embroidery and needlework is replaced by code.” Her pieces represent a huge surge in what’s possible, and even preferable, to create with this new technology. Which begs the question: what’s going to happen to all that delicate hand-made needlework?

Bu sorular sorula dursun bazı modacılar podyumlarda 3D yazıcılarla yapılmış tasarımlara yer vermeye hatta bazıları online satış yapmaya başladı bile.. İşte bende bunlardan bir kaçına yer verdim bu yazımda..

Bunlardan ilki Danit Peleg.. 27 yaşındaki tasarımcı 3D yazıcıları kullanarak bir koleksiyon hazırlamış..

I give some examples in this article  of these design..The first of these Danit Peleg..

Danit Peleg tasarımlarında ihtiyacı olan esnekliği ve sağlamlığı yakalayabilmek adına FilaFleks adında lifli yapıda olan bir materyal tercih etmiş.. Bu kıyafetleri basmak 220 saat sürmüş.. Tasarım, montaj, elektrik dahil baskı için en az 600 euro harcanmış..

Danit Peleg have used a material at named FilaFleks.. This material is flexible and durable .. Pressing these clothes have lasted at 220 hours and he spent at least 600 euros..

Moda dünyasındaki 3D yazıcıların en ilgi çeken diğer örneklerinden birine de Şangaylı tasarım stüdyosu Xuberance şirketi imza attı.. Xuberance firması hazırladıkları gelinlik konseptiyle, bir düğüne ait yapılması gerekli ne varsa her bir parçayı 3D yazıcılar ile tasarlayarak katıldıkları fuarda ilgi odağı olmayı başardılar.

The most interesting example, the concept of wedding done by Xuberance Company..3D printer printed on all parts of a wedding.. Wedding dress, bridal bouquet, table decorations, and everything else..

xuberance_6

xuberance_7

Xuberance firması, aynı zamanda tasarımlarını yaptığı bu ürünlerden bir kısmını internet sitesinden de online satışa sunmakta..

3D yazıcılarla hazırlanan kıyafetleri anlatırken ayakkabılarıda unutmak olmaz.. Milano moda haftasında bu sene damgasını vuran sergilerden biride bu 3D yazıcılarla hazırlanmış ayakkabılardı..

“Yeniden keşfedilen ayakkabılar” adını alan bu sergide Ben Van Berkel, Fernando Romero, Michael Young, Rose Lovegrov ve Zaha Hadid gibi ünlü tasaıımcıların 3D teknolojisini kullanarak yarattıkları ayakkabılar meraklı bakışların ilgi odağı oldu..

Finally, we will look at shoes made with 3D technology.. These shoes are made by Ben Van Berkel, Fernando Romero, Michael Young, Rose Lovegrov and Zaha Hadid..

“Yaratmanın başlangıcıdır düş gücü.. Dilediğinizi düşler, düşlediğinizi amaçlar, amaçladığınızı yaratırsınız sonunda”…..George Bernard Shaw…..

Imagination is the beginning of creation.. You imagine what you desire, you will what you imagine and at last you create what you will”…..George Bernard Shaw…..

Sevgilerimle…..

With love……

by Iris Van Herpen

by Iris Van Herpen

Kaynaklar / Resources:

xuberance.org

danitpeleg.com

thescienceworld.com

irisvanherpen.com

About adhandmade

I'm in love with handmade, handicrafts .. Especially sewing and knitting .. Also fashion and styling .. My motto is "Elegance is the only beauty that never fades".....Audrey Hepburn....
Bu yazı Dikiş (Sewing), Fashion içinde yayınlandı ve , , , , , , , , , , , , , , olarak etiketlendi. Kalıcı bağlantıyı yer imlerinize ekleyin.

9 Responses to 3D Yazıcılar ve Moda ( 3D Printers and Fashion)

  1. voulaah dedi ki:

    ces chaussures sont vraiment originales, des merveilles
    merci pour le partage
    anita
    https://femmeetinfos.wordpress.com

    Liked by 1 kişi

  2. nur dedi ki:

    Çocuklar için isterdim., sabahına kalmıyor hemen küçülüyor, hele ayakkabılar yetişemiyoruz hızlarına.. :)))

    Liked by 2 people

  3. erol dedi ki:

    3D printerlar iyiymiş, her gömlek takıma kravat uyduracağız diye canımız çıkıyor 🙂

    Liked by 2 people

  4. Funda dedi ki:

    ….Very interesting…..

    Liked by 2 people

Yorum

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.