Ayaklı Gömlek Yaka, Kısa Kollu Bluz


Bu bluzum sıcak yaz günlerinin rengi yavru ağzının biraz açık tonunda.. Spor kesimli bluz tarz olarak yeleği andırıyor.. Aslında spor kesimli ama yine değişik kombinlerle farklı tarzlar yaratmak mümkün.. Yakasını açık yada kapalı kullanmanıza göre havası ve duruşu tamamen değişiyor.. Hatta siyah yada beyaz kumaş yada başka soğuk renkler kullanılarak dikilirse maskülen tarza bile mükemmel uyum sağlıyor..

Bu bluzu tamamlayan bir etek de diktim, ama nedense çekim günü sabahı elektrikler kesik, saçlarımı rüzgarda kuruttum dolayısıyla Parizyen kadınlar geldi aklıma, birde boyfriend Jean ve şapkalarıma gözüm takılınca anında planlar değişti, ruhumda  biraz sokak modası havasıyla kalkmışım herhalde.. Sonuç bu kareler ortaya çıktı.. Artık eteği başka bir zamanda başka bir kombinle paylaşırım sizlerle ilerleyen günlerde.. 🙂

Gomlek Yaka Bluz Patronları

Ön ve Arka Görünüş, Patronlar

Bluzun yakası bildiğiniz erkek gömlek yakası, yani ayaklı gömlek yakası deniyor.. Dikiminde biraz tecrübe ve dikiş bilgisi gerektiriyor ama öğrenildiğinde de o kadar zor değil.. Sadece biraz özenle çalışılmalı ki  mükemmel dursun..

Ön ve arkada ikişer uzun ve oldukça geniş iki pensle vücuda oturması sağlanmış.. Günümüz modellerinde bu penslerde çok çeşitlendi, kullanım yerleri ve ebatlarıyla ( verev, dikey, yatay gibi) giysilere değişik formlar kazandıran kalıplar bulmak mümkün.. Eskiden göğüs pensi, bel için önde arkada ikişer pens en çok kullanılanlardı etek ve elbiseler için.. Şimdi değişik model tasarımlarıyla birlikte penslerin işlevselliği de daha bir arttı sanki..

Arkada ise küçük tokalı bir kemer mevcut.. Bu bluz modelimde tabii ki Burda Dergisi’ nden..

Bluzun kumaşı için pamuklu gömleklik bir kumaş kullandım.. Kumaşın cinsi Mısır Pamuğu (Egyptian cotton) diye geçiyor mağazalarda..

Pamuk yüzyıllardır insanoğlunun giysilerinde kullandığı bir bitki.. Mısır pamuğu ise dünyanın bir çok bölgesinde yetişenler içinde en değerlisi sayılıyor.. Özel dikim (kişiye özel) yapan pek çok firma gömlek kumaşlarında Mısır pamuğu kumaşları tercih ediyor..

Bu kumaşlar ipeksi dokuları, modelin formunu en iyi şekilde vermeleri, terletmemeleri ve uzun süre formlarını korumaları açısından tercihler arasında başı çekiyor..

Ben gömlek, etek ceket yada pantolon dikeceğim zaman bu tür kumaşlarımı sırf erkek kumaşı satan mağazalardan almayı tercih ediyorum.. Çünkü gerçek kumaşları ancak oralarda bulursunuz..“ Gerçek kumaşlar” bu ismi de ben taktım, onlara öyle demek geliyor içimden, öyle yakıştırıyorum.. Bu kumaş mağazalarının daha vitrinine bakarken hissedersiniz farkı.. İçeri adım attığınızda ise hafiften bir naftalin kokusuyla karışık odunumsu bir koku karşılar sizi.. Raflarda tüm asaletleriyle duran gerçek keten, pamuk, yün kumaşlar, gerçek İngiliz, İtalyan kumaşları hepsi değişik renk ve desenlerde sanki ayrı ayrı çağırır sizi.. Hepsi  nerelerden geldiklerini, nasıl dokunduklarını  fısıldar gibidirler.. İçeri birine bakacağım diye girersiniz ama hepsine dokunurken bulursunuz kendinizi..

Eğer şanslıysanız bu mağazaların müdavimi, hala eski alışkanlıklarını devam ettirip bir terziye sahip, kumaştan ve giyimden anlayan zarif bey ve hanımlara rastlarsanız onların hikayelerine de kulak verin giyim kuşam konusunda yaşanmışlıklara dair..

Bu güne kadar bu kumaş mağazalarından içeri adımınızı hiç atmadıysanız, mutlaka bir kere bile olsun girin içeri o havayı bir soluyun derim ve daha önemlisi dokunun o kumaşlara.. Hani kumaş almanız, dikiyor olmanız da şart değil.. Çünkü ayakta kalmaya direnseler de zamana yenik düşüyor onlarda.. Eskiden daha çok İstanbul’ dan alışveriş ediyordum, en son gittiğimde bu mağazalarımdan iki tanesinin daha kapandığını gördüm.. Üniversiteyle birlikte tanıştığım Bursa’ da ise o yıl dört tane olan bu mağazalardan şimdi sadece bir tanesi ayakta durmaya çalışıyor.. Hem de tekstil kentimiz Bursa’ mızda..

Evet.. Biraz hüzünlendik gibi çünkü her kapanan kumaş yada yün mağazası bu işe sevdalı herkesin biraz olsun içini acıtıyordur sanırım.. Şimdi bluzuma geri dönmeliyim, yoksa yazımı bitiremeyeceğim.. 🙂

Bu tip bluz yada gömleklerde diğer bir önemli nokta ilik ve düğmeler tabii ki.. İlikler muntazam sarılmalı, düğmeler hem kumaşa, hem de modele uygun seçilmesi olmazsa olmazı bu işin.. Hiç yaptınız mı yada o dönemlere yetiştiniz mi bilmem ama ilikler elde sarılırdı eskiden.. Rahmetli babaannem zamanında subaylara erkek gömleği dikerek geçimini sağladığından çok güzel ilik sarardı.. Hatta diğer terzilerin gönderdiği gömleklere de çok ilik sarmışlığı olmuş, anlatırdı.. Ben de öğrendim oldukça da iyi sararım ama onun kadar asla iyiyim diyemem sanırım.. Eskiden okullarda da gösterilirdi bilmem hala var mı hatta ilik saran kaldı mı.. Belki bazı özel işler dışında sanmıyorum..

Şimdi tam otomatik makinelerimizde bir tuşa basıyoruz istediğimiz model ve boyda ilikler sarılmış bitmiş oluyor.. Ben düğmeleri de makinede dikiyorum.. Bu modelde dokuz ilik var.. Bir tuşa basıyoruz da, her sefer de böyle düğmeli bir model seçtiğimde de ilk sözüm off yığınla ilik, kim açacak şimdi bunları oluyor ama vazgeçmek yok çünkü sonuçta ortaya çıkan güzellik her şeyi unutturuyor.. 🙂 Sadece biraz sabır.. Önce düğme modelimizi seçiyoruz , ilik boyumuzu da düğme kalınlığı + düğme çapı olacak şekilde ayarlayabiliriz..

GomlekYakaBluz_Banner1

Hat Design by adhandmade

AyakliGomlekYaka12

Hat Design & Shirt sewing by adhandmade

Şapkamızı da o gün içimizden geldiği gibi sabah kalktığımız ruh haliyle böyle tasarladık.. Çok istek aldığı için sanırım onlarda Boutique by AD’ de yerlerini almak üzere yola çıkacaklar ileriki günlerde..

Bu yazım biraz uzun oldu sanırım.. Ne de olsa arayı biraz uzattım.. Hep diyorum ya anlatacak çok şey var aslında.. Ha sakın gerçek kumaşlar dedim diye diğer kumaş ve kumaş mağazaları alınmasın sakın zaman içinde onlara da sıra gelecek hepsinden anlatacak çok şeyimiz var nasıl olsa.. Onların da yeri ayrı ve benimde her zaman sık sık uğradığım yerler..

Sadece konu öyle gelişti, bazen kaybederiz yada kaybettiğimizi, yok olduğunu sanırız ama o ışık aslında hala bir yerlerdedir de bizim görebilmemizi bekler..

“Bir gün siyah, tuvalimin tüm yüzeyini kapladı. Biçimsiz, kontrastsız, hiçbir saydamlığı olmayan bir siyahtı bu.

Bu aşırılığın içinde, siyaha karşı bir çıkış gördüm.

Doku farklılıkları, hafif bir ışığı ve karanlığın beraberinde getirdiği aydınlığı, resimsel bir ışığı yansıtıyordu ki bu tekil duygusal resmetme arzumu canlandırdı.

Benim aracım artık siyah değil, siyahla beraber gelen saklı ışıktı”…..Pierre Soulages…..

Sevgilerimle….

Photo Shoting: Dokas

Shirt Sewing & Hat Design: AD (adhandmade)

Sunglasses: Osse

Boyfriend Jean: Koton

Shoes: Erol Saçmacı

Shooting Location: Pirinç Han/ TURKEY

About adhandmade

I'm in love with handmade, handicrafts .. Especially sewing and knitting .. Also fashion and styling .. My motto is "Elegance is the only beauty that never fades".....Audrey Hepburn....
Bu yazı Dikiş (Sewing), DIY içinde yayınlandı ve , , , , , , , , , , , , , , olarak etiketlendi. Kalıcı bağlantıyı yer imlerinize ekleyin.

6 Responses to Ayaklı Gömlek Yaka, Kısa Kollu Bluz

  1. Funda dedi ki:

    …….Very good & sport & classic……..

    Beğen

  2. Farzaneh dedi ki:

    Çok şık,özellıkle renk olarak harıka👍

    Beğen

  3. Erol dedi ki:

    Bizde de hala devam ediyor bahsettiğiniz kumaş mağazalarına gitmek, diktirmek,paylaşımınız için teşekkürler.

    Beğen

Yorum

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.